Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı ile dönüşüm sürecini tıkayan engelleri kaldıracaklarını söyledi. Özhaseki, “Birisi 3'te 2 çoğunluk kararı alınıyor ama sonrasında yüzde 100 muvafakat isteniyor, bu zor. Bunu yüzde 50+1'e çekmek istiyoruz. Tebligat Kanunu'nda da kolaylık getirmek istiyoruz. e-Devlet üzerinden ilan, muhtarlıklara askı, evin üzerine ilan, bildirim gibi süreci kısaltacak hale getiriyoruz." dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Haber Global kanalında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalardan, kentsel dönüşüme, çevreden iklim değişikliğine kadar bir çok konuya ilişkin bilgiler aktardı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık 8 ay geçtiğini ifade eden Bakan Özhaseki, "Bu zaman dilimi içerisinde bakanlık olarak çok hızlı davrandık. Şu anda ihalesini yaptığımız tam 200 bin konut var. Bunların bir kısmı çok kısa bir sürede teslim edilecek. 1-2 ay içerisinde 41 bin konutu, 5 bin civarında da köy evine teslim edeceğiz. Sene başına kadar bu konutları dağıtacağız. Bunun dışında da inşa etmeye başladığımız veya bir takım prensipleri belirleyerek yapım sürecinin önünü açtığımız konular var. İnşallah onlar da devreye girdiğinde, öyle ümit ediyorum ki 2-3 yıla kalmadan o şehirler yepyeni bir çehreyle ortaya çıkacak. " diye konuştu.
“SINIFI GEÇEN TEK KURUM TOKİ”
Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) büyük bir sınavdan geçtiğini ifade ederek, “6 Şubat depreminde 7,5'in üzerinde iki tane deprem üst üste oldu. Burada ortaya çıkan manzarada 2000'den önce yapılmış olan yapıların büyük bir çoğunluğunun yıkıldığını gördük. 2000'den sonra yapılıp alan açabilmek için kolonları kesilen binaların yıkıldığını da gördük. Binaların hangi sebeple yıkıldığı konusu bizim için çok açık. Ama burada sınıfı geçen bir tek kurum vardı. O da devletin binalarıydı. Son 20 senedir TOKİ bir taraftan 1 milyon 250 bin konut yaptı. Bakın bu binaların hiçbirisinde sıva çatlağı bile yok. Genellikle tünel kalıp sistemiyle
vidalayarak yapılan bir sistem. Depreme müthiş dayanıklı. Yani 8 şiddetinin bile üzerinde deprem olsa çok şükür herhangi bir hasar almayacak gibi gözüküyor. TOKİ'nin yapmış olduğu evlerin hiçbirisinde hasar yok” dedi.
"İSTANBUL'DA 188 ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR"
Türkiye’nin ve İstanbul’un depreme hazırlanması konusunda yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bakan Özhaseki, deprem ülkesi olan ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmalarının hayati önem taşıdığının altını çizdi. Bakan Özhaseki, "Türkiye'de sadece İstanbul demek doğru olmaz. 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız bir yasa çıkarılmasını istedi. Kentsel Dönüşüm Yasası çıktıktan sonra Türkiye'nin birçok yerinde dönüşüm faaliyetleri başladı. Türkiye'de ortalama 30 milyondan fazla konut var. 5-6 milyon kadar da iş yeri var. Elbette bunların bir kısmı riskli. 30-40 sene önce yapılmış. O günkü mevzuata göre yapıldı. Depreme dayanıklı değil. Bunlar riskli. Çıkarılan yasanın ardından 2 milyon 200 bin civarında konut değişmiş, dönüşmüş, sağlamlaşmış. Devlet buna destek vermiş. İstanbul'da da 6 milyon civarında konut var. 1,5 milyon kadar da iş yeri. Bunların 600 bini çok riskli gözüküyor. İşte bunların deprem olmadan bir an önce değişmesi lazım, dönüşmesi lazım. Bu konuda da bakanlık olarak yaptığımız çalışmalarda şu ana kadar binlerce konutu değiştirdik. Şu anda da İstanbul'da 188 yerde kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor." diye konuştu.
"TÜRKİYE’Yİ DEPREME HAZIRLAYACAĞIZ"
Bakan Özhaseki, İstanbul'da riskli olan 600 bin konutun dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Planlarımızı yaptık. Projelerimizi zaten yavaş yavaş açıklıyoruz. Önümüzde günlerde İstanbul için özel bir toplantı yapıp orada neler yapmak istediğimizi çok açık bir şekilde anlatacağız. Ülkemizi ve İstanbul'u da depreme hazırlayacağız. 1 milyona yakın vatandaş 'Yarısı Bizden' kampanyası için müracaat etti. Bunun şartlarını açıklayacağız. Siz evinizi dönüştürmek istiyorsanız masrafın yarısı bizden diyeceğiz. Hibe vereceğiz. Bir taraftan rezerv alanlar belirledik. O rezerv alanlarda konut yapımına başlayacağız. 300 bin civarında konut yapacağız. En riskli binaları buraya taşıyarak, sonra taşındıkları yerleri de yıkıp ilçe belediyesine sosyal donatı alanı olarak bırakarak devam edeceğiz. Çıkaracağımız kentsel dönüşüm yasasıyla da bütün bu işleri çok daha hızlandırıp İstanbul'u depreme hazır hale getireceğiz inşallah." şeklinde konuştu.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ TIKANIKLIKLARI BELİRLEDİK"
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümde uzayan süreçleri kısaltmak için adımlar atacaklarını belirterek, "Bakanlık olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de dahil olduğu 39 ilçe belediyesinin katıldığı 15 toplantı yaptık. Bütün ilçe belediyelerimizden uzmanlar geldi. Orada çıkan süreçlerini tek tek inceledik. 'Niye hızlandıramıyoruz?' dedik. Deprem Şûrası yaptık . Orada bilim adamlarımızı dinledik, akademisyenleri
dinledik, uygulamacıları dinledik. Bir sonuca vardık. Bunların içerisinde birkaç tane konu işi tıkayan sonuç olarak karşımıza çıktı. Birisi 3'te 2 olarak çoğunluk kararı alıyoruz, tamam. Ama daha sonra planlama yapıp, ruhsat aşamasına geçerken yüzde 100'ün muvafakatını istiyoruz. Büyük bir zorluk. Biz bunu yüzde 50+1'e çekmek istiyoruz. Daha sonra buna dayalı olarak ruhsatı alıp işe de başlayabilmek. Bir de Tebligat Kanunu müthiş bir engel. Tebligat Kanunu'nda da biz bir kolaylaştırma getirmek istiyoruz. e-Devlet üzerinden ilan, muhtarlıklara askı, evin üzerine ilan, bildirim vesaire gibi süreci kısaltacak hale getiriyoruz." diye konuştu.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI KURACAĞIZ"
Kentsel dönüşüm için altında 3 ayrı genel müdürlüğün olacağı bir başkanlık kuracaklarını belirten Bakan Özhaseki, "Kentsel Dönüşüm Yasasını tüm Türkiye'ye şamil çıkarmaya gayret ediyoruz. Bunun için bir başkanlık kurmak istiyoruz. Başkanlığın altında 3 tane genel müdürlük olacak. Birincisi sadece İstanbul'u takip edecek. İkincisi Türkiye'yi takip edecek. Üçüncü genel müdürlük de kaynak oluşturacak. Devletin hazine arazileri var. Bunların planlanması lazım önce. Planlandıktan sonra fonksiyon yüklenmesi lazım ve bunların dışarıya halka açık bir şekilde arz edilmesi lazım. Bu satıldığında bir kaynak gelecek. O burada biriken bütçeyle siz kentsel dönüşümü takip edeceksiniz." ifadelerini kullandı.
“DEPREM MESELESİ SİYASET ÜSSÜ BİR İŞ”
Deprem konusunda siyaset yapılamayacağını vurgulayan Bakan Özhaseki, "Deprem meselesi siyaset üstü bir iş. Çok çekişme olacak bir konu değil. Eğer gerçekten arkadaşlar sorumlu davranacaklarsa bizim yasamızı ciddi bir şekilde okuyup, uzmanlarına çalıştırıp, yeni teklifler getirsinler, eleştirsinler. ‘Bu olmaz’ desinler. ‘Şöylesi daha doğru’ desinler. Sonuna kadar açığız. Ben zaten şimdi AK Parti grubunu aydınlatıyorum. Dün uçakta bir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili arkadaşla beraber geldik. Ona da söyledim. Cumhuriyet Halk Partisi grubunda anlatacağız. Diğer parti gruplarına da gidip anlatacağız. Milliyetçi Hareket Partisi'ne de anlatacağız. Herkesi aydınlatacağız. Meclise öyle getireceğiz. Zaten komisyonda Bayındırlık Komisyonu'nda görüşürken de bütün üyeler orada olacaklar. Bu konuyu tartışacağız. " dedi. Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları konutunda tüm CHP'li belediyelere de çağrıda bulunarak, "Bütün CHP'li belediyeler kentsel dönüşüm için gelsinler, kapılarımız sonuna kadar açık" dedi.
"SIFIR ATIK PROJESİ DÜNYA MARKASI OLDU"
Bakan Özhaseki, Sıfır Atık Proje'sinin Türkiye'ye kazanımlarımı anlatarak, "Sıfır Atık Projesini Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi aldı, sahiplendi, dünyaya tanıttı ve bir dünya markası haline geldi. 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü ilan edildi. Emine Hanım Başkanlığını yapıyor. Orada toplantılara da katıldık. BM ile müthiş görüşmeler oluyor. Türkiye'nin markası haline geldi. 20 milyon insana eğitim vermişler, birçok belediye
buna geçmiş. Milyonlarca atık geri kazanılmış, birçok kar elde edildi. 432 milyon ağaç kesilmekten kurtuldu. Millet Bahçelerinin metrekaresi 80 milyonu aştı, 100 milyon yapmaya çalışıyoruz." İfadelerine yer verdi.
"VATANDAŞLARIN AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİNİ ÖZLEDİ"
Bakan Özhaseki, AK Parti'nin yerel seçimlerim için yürüttüğü çalışmaları değerlendirerek, "AK Parti bu konuda en sistematik parti, bir kere anket yaptırıyor. Vatandaşın eğilimini baştan sonra her belediye için her sene yaptırıyor. 15 büyükşehirde vatandaşlarımız AK Parti belediyeciliğini özledi. Vatandaşların bu seçimlerde yeniden AK Parti'ye yöneleceğine inanıyorum." diye konuştu.