SEYFULLAH KILINÇ
MİLLETVEKİLİ VE ONİKİ ADALAR
Güncel...
MİLLETVEKİLİ;
“HEYETİMİZ, ANTALYA SAHİLİNE BİR OK MESAFESİNDE OLAN VE SEVR'DE DAHİ BİZE SARAHATEN İADE EDİLEN MEİS ADASI'NI LOZAN'DA İTALYANLARA VERDİ…"
MİLLETVEKİLİ;
"ONİKİ ADA MÜZAKERESİZ BİR ŞEKİLDE VE ORTADA HİÇBİR MECBURİYET OLMADIĞI HALDE DİĞER MİLLETLERE VERİLDİ…"
MİLLETVEKİLLERİ;
“LOZAN'DA MİSAK-I MİLLİ'DEN FERAGAT EDİLDİ, ‘ANADOLU’NUN BİR CÜZÜDÜR’ ŞEKLİNDE TANIMLANAN ADALAR KONUSUNDA ‘TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN ELZEMDİR’ UYARILARINA RAĞMEN HİÇBİR ŞEY YAPMADI…” “GÖKÇEADA”, “BOZCAADA”, “LİMNİ” VE “MEİS” ADALARI TÜRKİYE'YE BIRAKILMIŞTI,
ANCAK İSMET İNÖNÜ BU KARARLARIN KABUL EDİLDİĞİNE DAİR VERİLEN 4 ŞUBAT 1923 TARİHLİ CEVABİ MUHTIRAYA “MEİS” ADASINI YAZMAYI UNUTMUŞMUŞ!!! VE ŞU ANDA BAŞIMIZIN BÜYÜK BELASI “MEİS” ADASI UNUTULMA!!! YÜZÜNDEN YUNANA KALMIŞ…
ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN AĞZINDAKİ “LİMNİ” ADASI'NI DA İNGİLİZLER BİZE VERMİŞ,
LOZAN HEYETİNDEKİ ASKERİ DANIŞMAN TEVFİK BIYIKLIOĞLU “LİMNİ” ADASI'NI METNE YAZDIRMAYI UNUTMUŞ VE O ADA DA DÜŞMANA KALMIŞ…
LOZAN HEYETİNDEKİ RAUF ORBAY SONRA LONDRA ELÇİLİĞİ YAPMIŞTIR Kİ İNGİLİZLER 2. DÜNYA SAVAŞI SONRASI "ADALARI SİZE VERECEĞİZ" DEYİNCE RAUF ORBAY "MÜJDE… ADALARI BİZE VERECEKLER" DİYE İSMET İNÖNÜ'YE TELGRAF ÇEKER ANCAK İSMET İNÖNÜ;
"ALIP DA NE YAPACAĞIZ. BAŞIMIZA BELA MI EDECEĞİZ…" DİYEREK ADALARI ALMAZ…
Detaylar...
1- Nuh Albayrak’ın "DARBEDEN BETER VESAYETLER" adlı KİTABINDAN:
“TBMM'de 5 Mart 1923'teki gizli oturumda, Lozan'daki heyetin çok pasif davranmasını ağır eleştiren bir İzmir Mebusu SIRRI BEY vardı. "Sevr Ahitnamesini aynen icra etmek için elimize sundular. Hatta heyetimiz, Antalya sahiline bir ok mesafesinde olan ve Sevr'de dahi bize sarahaten iade edilen Meis Adası'nı Lozan'da İtalyanlara verdi" diyerek Lozan'daki Türk heyetini yerden yere vuruyordu…
SIRRI BEY ayrıca "Oniki ada müzakeresiz bir şekilde ve ortada hiçbir mecburiyet olmadığı halde diğer milletlere verildi" gerçeğini de milletin Meclisi'nde kayda geçirmişti...
Daha sonra söz alan diğer BAZI MEBUSLAR da Lozan'da Misak-ı Milli'den feragat edildiğini, "Anadolu'nun bir cüzüdür" şeklinde tanımlanan adalar konusunda "Türkiye'nin güvenliği için elzemdir" uyarılarına rağmen hiçbir şey yapmadığını dile getirmişlerdi… "Aslında Türk heyetinin bütün ilgisizliğine rağmen Lord Cruzon öncülüğünde hazırlanan metinde Gökçeada, Bozcaada ve Limni adaları Çanakkale Boğazı'nın trafik ve güvenliği açısından, Meis ise Asya ana kıyısına çok yakın olduğundan Türkiye'ye bırakılmıştır. Ancak İsmet Paşa bu kararların kabul edildiğine dair verilen 4 Şubat 1923 tarihli cevabi muhtıraya "Küçücük" Meis adasını yazmayı UNUTMUŞTU!...
"Türk heyeti henüz Lozan'dayken TBMM'de hazırlanarak 8 Mart 1923 tarihinde ihtilaf devletlerine sunulan 'Karşı barış projesi'nde Meis adasının Türkiye'ye bırakılması özellikle vurgulanıyordu. Ama artık atı alan Üsküdar'ı çoktan' geçmişti…
İsmet Paşa'nın gafletini Avrupalılar çok iyi görmüş ve 'Boşta kalan' Meis'i 25 Nisan 1923 tarihli oturumda İtalya'nın hanesine yazıvermişti. Nitekim İtalya'ya bırakılan adaların isimlerinin sayıldığı 15. Madde '…Adaları ile bunlara bağlı adacıklar ve Meis Adası…' şeklinde bitmekte. Yani Meis'in sonradan eklendiği açıkça görülmektedir. Lozan'daki 15. maddenin Sevr'in adaları İtalya'ya bırakan 122. maddesinden tek farkı '…ve Meis Adası…" ilavesidir…" BİTTİ…
2- Çanakkale Boğazı'nın ağzındaki Limni Adası'nı da İngilizler bize vermişti, Lozan heyetindeki askeri danışman Tevfik Bıyıklıoğlu da Limni Adası'nı metne yazdırmayı unutmuş ve o ada da düşmana kalmış…
3- Lozan heyetindeki Rauf Orbay daha sonra Londra elçiliği yapmıştır ki İngilizler 2. Dünya Savaşı sonrası "Adaları size vereceğiz" deyince Rauf Orbay "Müjde… Adaları bize verecekler" diye İsmet İnönü'ye telgraf çekiyor, İsmet İnönü; "Alıp da ne yapacağız. Başımıza bela mı edeceğiz…" diyerek geri çevirdiğini Rauf Orbay HATIRALARINDA anlatıyor…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.